Hari ni aku dan the geng pergi ke restoren kawan sekampung... kite orang bawa 10 ekor ikan kerapu hasil tangkapan yg dikumpul bersama... Kite orang mitak tokey restoren masak tiga rasa...
kat bawah ni aku kasi resipi buat "kerapu tiga rasa"...selamat mencuba..
Bahan-bahan ( 5 orang )
- Seekor ikan kerapu
- 2 biji bawang putih - dicincang halus
- 5 biji bawang merah - dicincang halus
- 8 biji cili merah - dicincang halus (kalau suka pedas boleh gandakan cili ataupun guna cili api)
- 2 biji tomato - dipotong dadu
- 2 kerat nenas - di potong dadu
- 2 sudu cili boh
- 3 sudu sos tiram
- 2 sudu sos ikan
- Sedikit daun ketumbar
- 1 sudu besar tepung jagung
- serbuk kunyit, garam, gula & serbuk perasa
- Minyak
Cara-cara
- Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan garam, serbuk kunyit, cili boh & tepung jagung. Goreng ikan tersebut sehingga garing. Angkat & toskan.
- Panaskan minyak di dalam kuali lain dan masukkan bawang putih yg dicincang & goreng sehingga separuh kekuningan. Kemudian masukkan bawang merah & goreng lagi sehingga naik bau.
- Masukkan lada merah yg telah dicincang tadi & goreng seketika. Kemudian, masukkan pula nenas.
- Masukkan tomato cincang, sos tiram, sos ikan, gula, garam, bahan perasa & tepung jagung yg telah dibancuh dgn air.
- Apabila sudah masak, tuang kuah tadi ke atas ikan dan hiaskan dengan daun ketumbar.
wahahhaaaa... aku tak tau na ktype ape so aku kasi resepi ajelah... selamat mencuba.. cuba ku cubaa....
ReplyDelete